Επιστημονικές Δραστηριότητες

Ερευνητικό Έργο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Το 1955, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μέσω δωρεάς της Σουηδικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης RAEDDA BARNER, ανεγείρεται και εξοπλίζεται πλήρως μία νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου που είναι η σημερινή Παιδιατρική Κλινική. Το 1958 πλέον μετά το πέρας και ολοκλήρωση των εργασιών μεταφέρεται από το Θεαγένειο Νοσοκομείο και εγκαθίσταται η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Είναι η μοναδική Παιδιατρική Κλινική στην Θεσσαλονίκη, δύναμης 100 κλινών.
Οι πρώτοι Καθηγητές -Διευθυντές της Παιδιατρικής Κλινικής ήταν ο Σ. Βέρας (1947-1957) ο Κ. Αλεξανδρίδης και ο Γ. Αναστασόπουλος μέχρι το 1965. Το 1965 ο Σπύρος Χαροκόπος εξελέγη Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής μέχρι το 1969 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 1970 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη έκτακτος εντεταλμένος Καθηγητής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής στην Παιδιατρική Κλινική. Το 1973 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη παμψηφεί τακτικός Καθηγητής της έδρας της Παιδιατρικής του ΑΠΘ.
Υπό την διεύθυνση του έγινε αναδιοργάνωση και αναμόρφωση εξ΄αρχής της Κλινικής. Συγκεκριμένα συνεστήθη ηλεκτροεγκεφαλογραφικό τμήμα, δημιουργήθηκε πρότυπο ερευνητικό εργαστήριο αποτελούμενο από 5 τμήματα, αιματολογικό, ανοσολογικό, κυτταρογενετικό, νεογνολογικό και μεταβολικό.
Το 1974, ιδρύθηκε και η Εκτακτη Αυτοτελής Εδρα Παιδιατρικής με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του ΦΕΚ 265/73, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου. Η Κλινική αυτή αρχικά συστεγάζονταν με την Τακτική Εδρα Παιδιατρικής υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Χ. Κασίμου στην ίδια πτέρυγα του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ». Το 1977 η Τακτική Έδρα Παιδιατρικής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και ονομάσθηκε Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Η εναπομένουσα Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το 1980 μετονομάστηκε σε Β΄ Παιδιατρική Κλινική με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του Π.Δ. 217/80 και Διευθύντρια την Καθηγήτρια Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου μέχρι το 1991 οπότε και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας. Την Διευθύντρια Καθηγήτρια Σεμίραμι Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου διαδέχθηκε η Καθηγήτρια Δωροθέα Κατριού-Νικολακάκη η οποία παρέμεινε Διευθύντρια μέχρι το 2003 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2002, με τη δημοσίευση του Νόμου 2889/2001 και με βάση το άρθρο 16 παράγραφος 3, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από Περιφερειακό σε Πανεπιστημιακό και επικυρώθηκε με απόφαση του στις 25/4/2002.
Το 2003 εκλέγεται Διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ιωάννης Μαυρομιχάλης ο οποίος παρέμεινε μέχρι το 2006 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2004 εγκαινιάζεται το νέο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τους μικρούς ασθενείς.
Το 2006 εκλέγεται Διευθύντρια της Κλινικής η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Αιματολογίας Φανούλα Αθανασιάδου - Πιπεροπούλου η οποία παρέμεινε μέχρι το 2013 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
Το 2007 δημιουργείται το Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων στα πλαίσια λειτουργίας της Κλινικής και σε συνεργασία με το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, για τη στήριξη ατόμων με μυϊκή δυστροφία και νευρομυϊκές παθήσεις.το οποίο εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Τον ίδιο χρόνο εγκαινιάζεται νέος παιδότοπος και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς ασθενείς του Ογκολογικού Τμήματος της Κλινικής.
Το 2009 δημιουργείται η νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της Κλινικής, δωρεά του Συλλόγου «ΛΑΜΨΗ» στη μνήμη του Γεώργιου Παντελάκη. Η πτέρυγα αυτή εγκαινιάζεται από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,
Το 2010 δημιουργείται και εγκαινιάζεται η νέα παιδοκαρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου, δωρεά του παραρτήματος Θεσσαλονίκης «Θερμαϊδες» της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών.
Το 2013 εξελέγη Διευθύντρια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Ανοσολογίας κ. Μαρία Χατζηστυλιανού - Σιδηροπούλου η οποία παραμένει μέχρι σήμερα.