Επιστημονικές Δραστηριότητες

Κοινωνικές εκδηλώσεις

Ερευνητικό Έργο

Θέματα που ενδιαφέρουν

lorida1
Η Β‘ Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  Σπουδών «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διοργανώνουν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο των Σχολικών Νοσηλευτών για τη «Σωστή Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 στο σχολείο».

Το σεμινάριο προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί στο Β΄Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και στις ώρες 9.30 - 15.00. Το πρόγραμμα έχει την επιστημονική επιστασία της Καθηγήτριας Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντριας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ασημίνας Γαλλή-Τσινοπούλου και του Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», Παθολόγου-Διαβητολόγου Kαθηγητή ΔΙ.ΠΑ.Ε. Κυριάκου Καζάκου και θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Κύριος στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) στο σχολείο. Η καθημερινότητα ενός παιδιού με ΣΔ1 περιλαμβάνει πολλαπλές αυτομετρήσεις σακχάρου, προγραμματισμό των γευμάτων και της ινσουλίνης καθώς και των δραστηριοτήτων του, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη θεσμοθέτησης εξειδικευμένου σχολικού νοσηλευτή για την επιτήρηση αλλά και την αντιμετώπιση κάθε επείγουσας κατάστασης στα παιδιά με ΣΔ1 στο σχολείο.

Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή είναι καθοριστικός στην επιτυχή ρύθμιση του διαβήτη, καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ οικογένειας παιδιού και εκπαιδευτικών έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή προσαρμογή του παιδιού με ΣΔ1 στο σχολικό περιβάλλον.

Ευελπιστούμε ότι το εκπαιδευτικό σεμινάριο για ακόμα μια φορά θα αποτελέσει χρήσιμη πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης για τους σχολικούς νοσηλευτές.

Οι διοργανωτές

Ασημίνα Γαλλή - Τσινοπούλου

Καθηγήτρια Α.Π.Θ

Κυριάκος Καζάκος

Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε